Masz pytanie? 
 tel: 733 888 555 
Kontakt

kontakt ze sklepem

Higiena w zakładzie produkcyjnym - postępowanie w czasie epidemii COVID-19 0

Branża produkcyjna jest jedną z podstawowych gałęzi gospodarki. Wiele przedsiębiorstw produkcyjnych funkcjonuje pomimo ryzyka wystąpienia koronawirusa. Ma to na celu między innymi utrzymanie łańcucha dostaw oraz miejsc pracy. W obiektach produkcyjnych należy zatem zadbać o higienę ze szczególną dbałością.

Dezynfekcja rąk w zakładach produkcyjnych w czasie pandemii

Naprzeciw potrzebom branży produkcyjnej wychodzą specjaliści marki Tork, w tym również Jenny Turner, dyrektor ds. marketingu z działu przemysłowego. Eksperci przygotowali poradnik dla przedsiębiorców, którzy chcą w sposób usystematyzowany i w dużej mierze bezproblemowy wprowadzić w życie zasady sanitarne. Oprócz tego poradnika należy zapoznać się również z instrukcjami Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

higiena w zakładzie produkcyjnym

W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na higienę rąk, ponieważ czynności mycia i dezynfekcji rąk mają kluczowe znaczenie, kiedy chodzi o budowę bezpiecznego środowiska pracy. To właśnie głównie za pośrednictwem dłoni wirus dostaje się na inne powierzchnie. W jaki sposób? Wirus COVID-19 przenosi się drogą kropelkową, a więc zwłaszcza w momencie kaszlu, kichania, czyszczenia nosa, łzawienia. Zawarte w kropelkach płynu ustrojowego cząsteczki są niewidoczne i z łatwością osiadają na dłoniach, elementach wyposażenia, urządzeniach, odzieży. W następnej kolejności, cząsteczki przenoszą się dalej, co w razie braku należytej uwagi może zakończyć się infekcją.

Należy więc zapewnić pracownikom możliwość mycia i dezynfekcji rąk w każdej chwili, gdy jest to konieczne. Dezynfekcja rąk jest nieodzowna w przypadku kichania, czyszczenia nosa, łzawienia, kaszlu. W takiej sytuacji należy zasłonić twarz chusteczką, umyć twarz i odkazić dłonie. Ponadto oczyszczanie rąk powinno odbywać się zawsze przed rozpoczęciem pracy i po jej zakończeniu, również w przerwach. Dłonie powinny być myte i dezynfekowane po wizycie w toalecie, po spożyciu posiłku lub napoju, przed założeniem i po zdjęciu rękawic ochronnych. Mycie rąk jest zalecane także po wyrzuceniu śmieci i sprzątaniu.

Strategia sanitarna proponowana przez markę Tork

W przypadku obiektów przemysłowych ważne jest wprowadzenie rozwiązań strategicznych. Konieczne jest nie tylko odpowiednie rozmieszczenie dozowników do dezynfekcji, ale również właściwe rozplanowanie grafiku pracy. Warto przyjrzeć się propozycji producenta Tork!

1. Strategiczne rozmieszczenie wyposażenia sanitarnego

  • Dozowniki z płynem do dezynfekcji - należy je umieścić przy wejściu do obiektu, lecz również w innych uczęszczanych miejscach. Powinny znaleźć się w korytarzach, w toaletach, w pomieszczeniach socjalnych, przy linii produkcyjnej i w szatni.

  • Wyposażenie łazienki - oprócz dozowników z żelem lub płynem dezynfekującym, w pomieszczeniach sanitarnych zawsze powinno być dostępne mydło w płynie o działaniu myjącym i pielęgnującym, odpowiednie do częstego mycia rąk.

    Powinny się tam znaleźć również kosze na śmieci, chusteczki higieniczne oraz bezdotykowe dozowniki na ręczniki papierowe. Według zaleceń GIS nie powinno się stosować nadmuchowych suszarek do rąk. W łazience powinny znaleźć się również instrukcje dotyczące mycia rąk, dezynfekcji rąk, zakładania i zdejmowania maseczek, zakładania i zdejmowania rękawiczek ochronnych.

    W tym pomieszczeniu sprawdzą się między innymi stojaki na tablice informacyjne Tork, Tork Reflex™ dozownik mini do ręczników centralnie dozowanych, dozowniki do mydła w płynie i sprayu Tork.

  • Bezdotykowy sprzęt - warto sięgać po automatyczne, bezdotykowe dozowniki do dezynfekcji, które zapewniają najwyższy poziom higieny. Przydatny może okazać się mobilny stojak na dozowniki do dezynfekcji, którego położenie można zmienić w każdej chwili, zależnie od potrzeb.

  • Linia produkcyjna - na terenie linii produkcyjnej musi znaleźć się również jednorazowe czyściwo. W tym celu należy wyposażyć obiekt w uszczelniony dozownik przemysłowy Tork lub mobilny stojak podłogowy na czyściwa Tork.

  • Pomieszczenia socjalne - w stołówce, wyłącznie w miejscu wydawania jedzenia, powinny znaleźć się dozowniki serwetek. W tym pomieszczeniu, podobnie jak we wszystkich pomieszczeniach obiektu, powinny znaleźć się dozowniki do dezynfekcji rąk, a płyn lub żel powinien być regularnie uzupełniany. Dlatego warto wyposażyć się w dozowniki z wziernikiem umożliwiającym kontrolę poziomu zużycia.

2. Organizacja pracy w czasie pandemii COVID-19

  • Liczba pracowników w pomieszczeniu - należy ją ograniczyć stosując stopniowy system zmian, aby pracownicy nie gromadzili się nadmiernie w szatni, stołówce czy przy punktach kontrolnych. Również czas przerw powinien być dłuższy, by umożliwić pracownikom zastosowanie procedur.

  • Wydzielone strefy pracy - warto rozplanować strefy pracy obowiązujące konkretnych pracowników. Taka strategia pozwala na ograniczenie liczby osób przebywających w jednym miejscu. Pomiędzy pracownikami powinien być zachowany dystans. Szczegółów dotyczących dystansu należy szukać w aktualnych komunikatach GIS.

  • Odzież ochronna w szatni - pracownikom należy zapewnić odzież ochronną odpowiednią względem warunków i charakteru pracy. Mogą to być maski, przyłbice, rękawiczki ochronne, kombinezony. W pomieszczeniu muszą znaleźć się instrukcje dotyczące ich prawidłowego zakładania i zdejmowania. Kosze, do których wyrzucane są zużyte maseczki powinny być regularnie utylizowane przez osobę zabezpieczoną środkami ochrony osobistej.

  • Ograniczenie liczby pracowników - jeśli zachodzi taka konieczność, należy czasowo wyselekcjonować kadrę pracującą a pozostałym pracownikom zapewnić zabezpieczenie finansowe.

  • Postępowanie w razie infekcji - osoby wykazujące objawy infekcji grypowej lub grypopodobnej powinny być niezwłocznie poddane obserwacji lekarza i testom. W czasie trwania procedur taka osoba powinna być odizolowana. W przypadku wykrycia wirusa COVID-19 placówka powinna postępować zgodnie z zaleceniami sanepidu.

3. Czyszczenie powierzchni w czasie epidemii koronawirusa

  • Analiza zagrożenia - w pierwszym etapie należy określić punkty, z którymi pracownicy stykają się najczęściej. Mogą to być przyciski, klawiatura, telefony, uchwyty, blaty. Te powierzchnie muszą być dezynfekowane najczęściej, jak tylko to możliwe. Pozostałe powierzchnie również powinny być oczyszczane. Należy wdrożyć listę kontrolną określającą terminy, rodzaje powierzchni, osoby odpowiedzialne za sprzątanie.

  • Szkolenie pracowników - personel sprzątający, jak też wszyscy pracownicy placówki, powinni odbyć szkolenie dotyczące sposobów i częstotliwości oczyszczania powierzchni. Warto przeprowadzić takie szkolenie również w zakresie innych procedur związanych z zachowaniem higieny. Pracownicy powinni być świadomi konieczności osłaniania rąk w czasie sprzątania, a do obowiązku pracownika należy, by takie rękawice zapewnić.

  • Wybór odpowiednich środków - do oczyszczania powierzchni, podobnie jak do dezynfekcji rąk, powinny być stosowane wyłącznie certyfikowane płyny i żele z zawartością co najmniej 70 % alkoholu. Sprzątanie powinno być przeprowadzane zgodnie z instrukcją widniejącą na opakowaniu. W przeciwnym razie efekty mogą być odmienne od oczekiwanych.

Wirus COVID-19 należy do grupy wirusów osłonkowych. Dlatego walka z nim odbywa się głównie z zastosowaniem podstawowych zasad higieny. Dokładne, zgodne z instrukcją umycie rąk mydłem i wodą jest jedną z najskuteczniejszych metod neutralizacji koronawirusa. Płyny dezynfekujące powinny być dostępne wszędzie tam, gdzie zastosowanie wody nie jest możliwe. Żele i płyny do dezynfekcji powinny spełniać normę PN-EN 14476 jako produkty antywirusowe i powinny być użytkowane zgodnie z instrukcją dezynfekcji rąk udostępnioną przez GIS. Produkty spełniające wszelkie normy znajdziesz w sklepie Higieniczny.pl!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium