Masz pytanie? 
 tel: 733 888 555 
Kontakt

kontakt ze sklepem

Higiena w lokalu gastronomicznym w czasach COVID-19 0

Higiena odgrywa ogromną rolę w branży gastronomicznej. Teraz, gdy zagrożenie epidemiologiczne jest tak wysokie, należy zwrócić jeszcze większą uwagę na tę kwestię. Jakie procedury stosować w branży gastronomicznej, by uniknąć rozprzestrzeniania COVID-19?

Koronawirus a zarządzanie higieną w gastronomii

Aby odpowiednio przygotować lokal należy przede wszystkim zdać sobie sprawę, dlaczego wirus SARS-CoV-2 jest tak dużych zagrożeniem i w jaki sposób można się zakazić. Mianowicie, wirus rozprzestrzenia się drogą kropelkową - na przykład w czasie kichania, mówienia czy kaszlu.

higiena w lokalu gastronomicznym

Jednakże, wirus może również osiadać na dłoniach, a z tego miejsca rozprzestrzenia się na wszelkie powierzchnie, których dotykamy. Co więcej, wirus jest odporny na wysokie temperatury. Badania prof. Remi Charrela z uniwersytetu Aix-Marsylia wykazały, iż dopiero zastosowanie wrzątku mogłoby unieszkodliwić SARS-CoV-2. Dlatego zwyczajowe procedury stosowane w przypadku bakterii, wirusów i grzybów w tym przepadku nie przynoszą pożądanych skutków. Konieczne jest wyparzanie naczyń i sztućców, a ze zbędnych tekstyliów i dodatków lepiej zrezygnować.

Jedynym szybkim sposobem na neutralizację wirusa jest zastosowanie płynów do dezynfekcji na bazie minimum 70 % alkoholu oraz detergentów zmieszanych z wodą. Koronawirus jest bowiem wirusem osłonkowym, wrażliwym na działanie wody, mydła i alkoholu. Dlatego zarówno dłonie, jak i powierzchnie należy regularnie przemywać i odkażać. Cała procedura jest jednak nieco bardziej skomplikowana, ze względu na kontakt z pożywieniem i dużą liczbę odwiedzających.

Procedury sanitarne w gastronomii - COVID-19

Marka Tork, producent wyposażenia sanitarnego, przygotowała dla przedsiębiorców z branży gastronomicznej przydatny poradnik. Autorką jest Hanneke Kuipers, Dyrektor ds. marketingu z działu branży gastronomicznej. Znajdziesz tu kilka porad przygotowanych przez Tork, jak też inne wskazówki dotyczące postępowania w czasie epidemii.

  1. Zadbaj o higienę rąk - to trywialne, jednak właśnie mycie i dezynfekcja rąk mają największe znaczenie w zapobieganiu rozwojowi pandemii. Dłonie należy dezynfekować po wizycie w sanitariacie, po wyjściu na zewnątrz, po sprzątaniu, po dotknięciu niesterylnych części odzieży lub nieodkażonych powierzchni, przed założeniem i po zdjęciu rękawic ochronnych. Oczywiście, odkażanie rąk jest konieczne także w przypadku kontaktu z płynami ustrojowymi w momencie kichania, kasłania, czyszczenia nosa.

    Aby mycie rąk i ich dezynfekcja przyniosły właściwe efekty należy postępować zgodnie z instrukcjami. O niektórych szczegółach łatwo zapomnieć, dlatego warto umieszczać tablice informacyjne nieopodal dozowników z płynem do dezynfekcji. Marka Tork udostępnia instrukcje, podobnie jak GIS. W ofercie marki znalazły się również stojaki i tablice na plakaty edukacyjne. Oprócz tego należy wyposażyć się w ręczniki papierowe - ręczniki tekstylne mogą być siedliskiem wirusów i bakterii.

  2. Odkażaj ubranie robocze - dezynfekcja odzieży może być utrudniona. W tym celu należałoby zastosować temperatury sięgające 100 °C, dlatego w dobie pandemii warto wyposażyć się w odzież roboczą zdatną do wyparzania. Można również zastosować specjalistyczne żele dezynfekujące przeznaczone do prania. Odzież należy codziennie prać lub zapewnić czyste ubranie na każdy dzień pracy. Ważne jest również, by nie wychodzić na zewnątrz w ubraniu roboczym.

  3. Stosuj czyste środki ochrony osobistej - warto zaopatrzyć się w przyłbice, siatki na włosy, maseczki, rękawiczki ochronne. Jeśli w miejscu pracy stosowane są maseczki, należy je często zmieniać - chyba, że są wyposażone w wysoki filtr. Zużytą maseczkę należy poddać dezynfekcji, podobnie jak ubranie.

    Dlatego w gastronomii lepiej jest stosować łatwe w dezynfekcji przyłbice. Rękawiczki muszą być wymieniane w takich samych sytuacjach, w jakich dezynfekowane są ręce! Wszystkie środki ochrony osobistej należy wykorzystywać zgodnie z przeznaczeniem i instrukcją. W przeciwnym razie ich zastosowanie nie przyczyni się do zwiększenia bezpieczeństwa. Warto więc zapewnić stosowne instrukcje, a nawet zorganizować szkolenia w tym zakresie.

  4. Oczyszczaj powierzchnie - konieczna jest dezynfekcja powierzchni w miejscu pracy, jak i poza nim. Klienci odwiedzający lokal również mogą przyczynić się do rozprzestrzeniania wirusa. W celu odpowiedniego oczyszczania powierzchni warto sporządzić szczegółową listę kontrolną.

    Terminy sprzątania powinny być dużo częstsze niż było to dotychczas. Stoliki w lokalu należy odkażać po każdym kliencie, by przygotować je na przybycie kolejnego. Oprócz tego trzeba zastosować się do zaleceń GIS dla restauracji. Powierzchnie, z którymi kontakt mają klienci, należy dezynfekować w odstępach maksymalnie 15-minutowych.

  5. Zapewnij rekomendowany dystans - według zaleceń GIS odległość pomiędzy blatami powinna wynosić minimum 2 metry, chyba że zastosowano przegrody z plexi. Stoliki wyłączone z użytku należy oznaczyć w sposób wyraźny i trwały. W dodatku osoby niespokrewnione powinny zajmować miejsca oddalone o 1,5 metra.

  6. Dbaj o zdrowie - pracownicy, jak każdy w obecnej sytuacji, powinni zachować szczególną dbałość w trosce o zdrowie. Osoba, która zauważy u siebie charakterystyczne lub mniej specyficzne objawy powinna skontaktować się z lekarzem. W razie wykrycia zarażenia powinna postępować zgodnie z zaleceniami sanepidu.

Dozowniki i płyny przydatne w walce z koronawirusem

Oprócz wprowadzenia podstawowych zasad higieny i zaleceń GIS należy również wyposażyć się w niezawodne sprzęty i produkty. Zwyczajny dozownik do mydła może okazać się niewystarczający. Najlepszym wyborem są dozowniki bezdotykowe, zaopatrzone w sensor umożliwiający działanie automatyczne.

Dzięki temu na powierzchni obudowy nie gromadzą się wirusy. Zgodnie z poleceniem GIS zrezygnować należy również suszarek nadmuchowych. Dużo lepszym rozwiązaniem są podajniki na ręczniki papierowe. Konieczne jest również zastosowanie dozownik do serwetek. Powinny być umieszczone wyłącznie w obrębie strefy jedzenia.

Tork zapewnia skuteczne żele i płyny do dezynfekcji rąk, jak również wydajne, jednorazowe ręczniki papierowe. Warto zwrócić uwagę na produkty, takie jak Tork alkoholowy preparat w płynie do higienicznej i chirurgicznej dezynfekcji rąk czy też Tork czyściwo papierowe do dozownika uszczelnionego. Wybór jest ogromny!

Rozmieszczenie dozowników w lokalu gastronomicznym

Aby umożliwić pracownikom i gościom regularne użytkowanie dozowników, płynów do dezynfekcji i ręczników papierowych należy rozmieścić podajniki w strategicznych miejscach:

  • przy wejściu do lokalu - aby już po przekroczeniu progu restauracji klienci zyskali możliwość odkażenia dłoni. Dzięki temu wirus nie rozprzestrzeni się we wnętrzu;

  • przy wejściu do kuchni i innych pomieszczeń roboczych - opuszczając pomieszczenia ogólnodostępne należy dokładnie zdezynfekować dłonie;

  • w kuchni - dozowniki z płynem dezynfekującym i podajniki ręczników powinny znaleźć się nieopodal każdego miejsca pracy, by każdy z pracowników miał do nich stały dostęp;

  • w łazience - płyn do dezynfekcji i bezdotykowy dozownik musi być obecny w sanitariatach, zarówno tych dla pracowników, jak i tych ogólnodostępnych;

  • przy punkcie bezpośredniej obsługi klienta - tam, gdzie dochodzi do kontaktu z gotówką należy zastosować dodatkową ochronę. Dostępność dozowników w tym miejscu motywuje odwiedzających i pracowników do użycia płynu lub żelu.

Oprócz tego w restauracji należy zastosować również zwyczajowe zasady higieny, obowiązujące niezależnie od poziomu zagrożenia. Trzeba więc pamiętać o nakryciu głowy, obcinać paznokcie, nie stosować lakierów i nadmiernej ilości ozdób. Celem zapoznania się ze szczegółowymi zasadami postępowania dla branży gastronomicznej w czasie pandemii COVID-19, warto odwiedzić witrynę GIS i zapoznać się z materiałami informacyjnymi marki Tork.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium