Jak i czym czyścić stal nierdzewną? 0

Jednym z najbardziej popularnych materiałów stosowanych w gastronomii jest stal nierdzewna. Odporność na wszelkiego rodzaju zabrudzenia, działanie kwasów i zasad, a przede wszystkim łatwość w utrzymaniu czystości czyni z niej niemalże materiał idealny. 

Dlaczego w gastronomii używa się stali nierdzewnej?

Każdy, kto choćby zetknął się z profesjonalną gastronomią doskonale wie o tym, jak bardzo restrykcyjne są przepisy dotyczące czystości w lokalach gastronomicznych. Nie ma tu miejsca na żadne odchyły od idealnej, sterylnej wręcz czystości. Dlatego też meble i urządzenia dla gastronomii muszą być wykonane z materiałów, które są długowieczne i odporne zarówno na uszkodzenia mechaniczne, jak i na działanie enzymów i kwasów owocowych oraz innych substancji pochodzenia naturalnego, które mogłyby wniknąć w materiał i uniemożliwić jego skuteczne wyczyszczenie.

czyszczenie stali nierdzewnej

Dlatego właśnie w gastronomii używane są wyłącznie najtrwalsze i najbardziej odporne materiały. Wszelkie syntetyczne laminaty na dłuższą metę nie sprawdzają się tak dobrze, jak stara sprawdzona znajoma - stal nierdzewna. Jest ona nie tylko odporna na kwasy i zasady zawarte w żywności, ale także na działanie wysokich i niskich temperatur. Nietrudno sobie wyobrazić jak wiele jest sytuacji, które mogłyby spowodować zniszczenie innych powierzchni niż stal - ustawienie na blacie gorącego garnka lub patelni, czy chociażby dostawy mrożonek do kuchni w drodze do mroźni.

Stal nierdzewna to stop żelaza z węglem i innymi pierwiastkami, takimi jak chrom, nikiel molbiden, tytan czy niob. Te dodatkowe pierwiastki tworzą na powierzchni stali tak zwaną warstwę pasywną, ochronną odporną na uszkodzenia i korozję. Niektóre uszkodzenia same się odbudowują.

Jak najlepiej czyścić stal nierdzewną?

Stal nierdzewna jest dość wymagającym materiałem. Aby utrzymała jak najdłużej swoje właściwości należy ją czyścić odpowiednimi preparatami, które nie zniszczą jej powierzchni. Najważniejsza zasada czyszczenia stalowych mebli to systematyczność. Doskonale wszyscy wiemy, jak trudno usuwa się zabrudzenia kuchenne, które zaschną lub są poddawane wysokim temperaturom. Nie tylko sprząta się je trudniej i dłużej, ale też powierzchnia stali w razie niesystematycznego sprzątania narażona jest wciąż na uszkodzenia mechaniczne, a przecież zależy nam na jak największej żywotności naszych mebli. Nieumiejętnie przeprowadzone czyszczenie stali może zarysować jej powierzchnię, co spowoduje, że w przyszłości brud będzie wnikał głębiej i sprzątanie będzie bardziej pracochłonne, a do tego ów zarysowania staną się świetnym domem dla zanieczyszczeń i gromadzenie się bakterii.

Czego używać do czyszczenia stali?

Przede wszystkim wybierzmy miękką szmatkę z mikrofibry lub ręcznik papierowy. Nie powinno się dopuszczać do takich zabrudzeń, które wymagają szorowania szczotkami, druciakami czy proszkami czyszczącymi, które zarysowują powierzchnię mebli.

Poza samym myciem i dezynfekcją mebli stalowych należy pamiętać o środkach pielęgnacyjnych, które pomogą zachować nasze meble w idealnym stanie. Idealnym preparatem do takiej pielęgnacji i czyszczenia stali jest koncentrat Tenzi GranStill. Ma on odczyn kwaśny i powstaje na bazie kwasu fosforowego. Usuwa wszystkie zanieczyszczenia i uciążliwy brud, które trudno się doczyszcza innymi metodami. Pomaga także pozbyć się różnego rodzaju osadów nieorganicznych - zacieków z twardej wody (tak zwany kamień), różnych nacieków ze rdzy oraz innego uciążliwego brudu.

Poza samym czyszczeniem pomaga zachować powierzchnię mebli w stanie idealnym, chroni stal dzięki zawartości inhibitorom korozji, a także nadaje stali charakterystyczny połysk. Preparat ten posiada atest PZH, co jest szczególnie istotne. Wybierając płyny do czyszczenia stali zwróć uwagę na to, czy nadają się do stosowania w kontakcie z żywnością. W pielęgnacji pomoże także Tenzi Steel Shine. Posiada on doskonałe właściwości antystatyczne, dzięki czemu brud nie będzie się tak łatwo osadzał na powierzchni mebli. Warto sięgnąć po takie preparaty raz na jakiś czas. Jak na co dzień radzić sobie ze stalą?

Jak skutecznie czyścić i dezynfekować miejsce pracy na co dzień?

Przede wszystkim warto postawić na prostotę i skuteczność. Codzienna pielęgnacja i czyszczenie mebli ze stali to podstawa. W większości przypadków wystarczy woda z płynem do mycia naczyń. Zwróć uwagę, by do czyszczenia stalowych blatów nie używać twardej wody - może ona pozostawić zacieki i wpłynąć na kondycję stali. Jeśli masz do czynienia z bardziej opornymi zabrudzeniami - skorzystaj z chemii dedykowanej dla gastronomii - na przykład preparatu Tenzi Steel Dee, który pozwoli skutecznie odtłuścić powierzchnię blatów.

Dezynfekcja blatów to bardzo ważny etap przygotowywania kuchni do codziennej pracy. Można stosować w tym celu preparaty chemiczne - takie jak Alcovirex Tenzi, lub też postawić na samodzielnie wykonane roztwory na bazie wody i kwasku cytrynowego, lub octu. Jeśli stawiasz na chemiczne preparaty, pamiętaj o atestach oraz o tym, by były bezzapachowe.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium